Baranta Tradicionális Magyar Harcművészet
Kép galéria
 

  
 

 
Közhasznúsági jelentés
 
Link ajánló
 
További link címek
 
Nyári táborok érdeklődők számára
 
Cikkek
Cikkek : Négyezer éves europid leletek a Tarim medencében

Négyezer éves europid leletek a Tarim medencében

Az ujgur főváros, Urumcsi múzeumának földszintjén látható kiállítás a kínai kormányzat határokkal kapcsolatos politikáját tükrözi, amely szerint Hszincsiang mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt. Az egy emelettel feljebb található tárgyak azonban másról szólnak.

A 90-es évek elején különös leletre bukkantak a nyugat-kínai Tarim-medencében. A 2000 éves múmiák szőkék és hosszú orrúak voltak. 1993-ban a Victor Mayer professzor által végzett DNS vizsgálatok bebizonyították, hogy a múmiák európai eredetűek. Az i.e. 1000-ből származó kínai források említést tesznek egy kaukázusi népcsoportról, amely a távoli keleten él, de semmilyen információval nem szolgálnak arról, hogyan és miért kerültek ide. Közéjük tartozik a múzeum emeletén látható loulani szépség, az a 3800 éves múmia, amelynek már külső vonásai is azt sejtetik, hogy nem volt kínai. A nő azonban nem volt egyedül: az ország nyugati sivatagaiban az elmúlt évtizedekben közel 200 hasonló múmiát fedeztek fel.


 

Múmiák miatt írhatják újra a kínai történelmet

2008. november 21. 10:23 The New York Times

Politikai vitához vezetett Kína nyugati részén a titokzatos Tarim-múmiák felfedezése: a több száz, szőke hajú, és európai arcvonású alakot egyaránt szeretnék maguknak tudni a kínaiak, de a helyi ujgurok is, akik saját őseiket tisztelik az eltemetettekben. A nemzetközi kutatók szerint azonban egyik félnek sincs igaza.

Az ujgur főváros, Urumcsi múzeumának földszintjén látható kiállítás a kínai kormányzat határokkal kapcsolatos politikáját tükrözi, amely szerint Hszincsiang mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt. Az egy emelettel feljebb található tárgyak azonban másról szólnak.

A 90-es évek elején különös leletre bukkantak a nyugat-kínai Tarim-medencében. A 2000 éves múmiák szőkék és hosszú orrúak voltak. 1993-ban a Victor Mayer professzor által végzett DNS vizsgálatok bebizonyították, hogy a múmiák európai eredetűek. Az i.e. 1000-ből származó kínai források említést tesznek egy kaukázusi népcsoportról, amely a távoli keleten él, de semmilyen információval nem szolgálnak arról, hogyan és miért kerültek ide. Közéjük tartozik a múzeum emeletén látható loulani szépség, az a 3800 éves múmia, amelynek már külső vonásai is azt sejtetik, hogy nem volt kínai. A nő azonban nem volt egyedül: az ország nyugati sivatagaiban az elmúlt évtizedekben közel 200 hasonló múmiát fedeztek fel.

A területen az ókorban a görög történészek, köztük Ptolemaiosz által tokhároknak (görög: Τόχαροι, Tokharoi) nevezett népcsoport élt. Az utóbbi évtizedek kutatásai bebizonyították, hogy a tokhárok azonosak a kusánokkal, ill. a jüecsikkel, akik már a hsziungnuk előtt nagy birodalmat hoztak létre, amelyik Koreától az Irtis vidékéig terjedt. Így talán az is lehetséges, hogy a múmiák az ő birodalmukból származtak.

A kínai hatóságoknak sok problémát jelentenek a szeparatista nacionalista ujgur mozgalmak: a testek ürügyén ráadásul komoly vita kezdődött, hogy valójában kinek kellene irányítania a Hiszincsiangi Ujgur Autonóm Régiót. A vitában főként olyan kérdések merülnek fel, hogy ki lakott elsőként ezekben a barátságtalan sivatagokban, és olajban gazdag terület mióta számít Kína részének?

Az ujgur szeparatisták minden érvelésüket a múmiákra vezetik vissza: szerintük ugyanis azok több ezer éves bizonyítékai annak, hogy a terület az ő tulajdonuk. A külföldi kutatók szerint - a Tarim-múmiák alapján - Hszincsiang mindig is egy történelmi olvasztótégely volt, ahol Eurázsia minden jelentős népcsoportja, és kultúrája megfordult egy ideig. Ez főként a Selyemút korára volt jellemző, amikor a tevekaravánok akár a Mediterráneumig is eljutottak. Ezt állítja a múmiákkal foglalkozó Yidilisi Abuduresula ujgur régész is.

A leginkább bizonyosnak az tűnik, hogy a terület első lakói nyugat felől érkeztek, Közép-Ázsia sztyeppéi felől, vagy még távolabbról, és nem a kínai folyóvölgyek termékeny vidékéről. Az ujgurok szerint éppen ezért a terület mindig is az övék volt, így a múmiák mostanra a nemzeti büszkeség központi elemévé váltak, és a loulani szépségről egy népszerű szám is készült, ami jó darabig vezette a helyi slágerlistákat. A történészek azonban kételkednek, ugyanis az ujgurok a 10. század előtt semmiképp sem jelenhettek meg a térségben.

Mindennek a kínaiak sem örülnek, hiszen a múmiák megléte nem egyezik az általuk erőltetett, hivatalosnak szánt verzióval sem. Aszerint ugyanis Csang Csian, a Han-dinasztia tábornoka az i.e. 2. század végén vezetett katonai expedíciót Hszincsiangba, és az akkor még lakatlan térség azóta tartozik az országhoz. A múmiák szerint viszont az emberek már évezredekkel korábban megjelentek a térségben, és biztos, hogy nyugat felől érkeztek.

Az persze vitathatatlan, hogy a múmiák felbecsülhetetlen értékű régészeti szenzációnak számítanak. Az Urumcsiban látható holttesteket azonban Kína egyáltalán nem reklámozza, sőt a helyi idegenforgalmat sem népszerűsítik. A külföldi kutatók szerint a kormányzat mintha arról sem akarna tudomást venni, hogy léteznek, mert ez hosszú távon az egész ország történelmének újraírását, és a jelenlegi hivatalos verzió kiigazítását jelentené. Éppen ezért nem egyeznek bele a múmiákon végzett genetikai vizsgálatokba sem, mert az szintén a kínai igényeket áshatná alá.

Nem örülnek a külső kutatók vizsgálódásának sem: volt olyan szakértő, akit addig nem engedtek ki az országból, amíg át nem kutatták, hogy nem visz-e magával mintákat. 1993-ban azonban 6 minta kijutott, ennek alapján az olasz genetikusok megállapították, hogy a múmiák részben Európából származhatnak. A kínai kormány csak a hazai kutatók vizsgálatait támogatja: a sanghaji Fudan Egyetem kutatója, Csin Li 2007-ben a National Geographic genográfiai projektje során állapította meg, hogy a térség első lakói Kelet-Ázsiából származnak, ennél további vizsgálatokat azonban nem tettek lehetővé.

Han Kanghszin antropológus szerint biztos, hogy a legkorábbi telepesek nem voltak ázsiaiak. Ő a koponyák tanulmányozása jutott erre a megállapításra, mert szerinte a DNS-tesztek nem megbízhatók. A kutató egyértelműnek tartja, hogy a Tarim-múmiák európai származásúak lehetnek. Ezt támasztják alá a temetkezések is: a legtöbb esetben hellenisztikus jellegű sírokat tártak fel.

A politikai viták ellenére a feltárások jelenleg is folytatódnak. Hsziaohe közelében korábban 350 sírt fedeztek fel, amelyek közül a legrégibb 4000 éves lehet, és most itt folytatják tovább a munkálatokat. A kezdetek reménykeltőek: ott ugyanis idén nyáron egy újabb, a loulani szépséghez hasonló nő, a hsziaohei hercegnő maradványait találták meg.

 

 “A Selyemút titkai: a rejtélyes kínai múmiák” címet viselte egy londoni múzeum kiállítása.

Kétségtelen, hogy a Bowsers múzeum különleges kapcsolatokat ápol Kínával, annak múzeumaival és kulturális minisztériumával. Különben hogyan eszközölhette volna ki a múzeum, a díszekkel felékesített Tarim Medence-i múmiák átszállítását, melyek most először hagyják el Ázsiát. Mindez Anne Shihnnak, a Bowsers fáradhatatlan alelnökének, és Peter C. Kellernek, a Bowsers múzeum elnökének, aki több mint hetvenszer járt már Kínában, az érdeme.

A kiállított tárgyak többsége a Xinjiang Uyghur Régió Múzeumának és az ürümcsi Xinjiang Archeológiai Intézetnek a tulajdonát képezi. Kind of a mouthful, de ezek az intézmények az ásatások közelében helyezkednek el, a nyugat-kínai Tarim Medence forró sivatagában. Ez a vidék Európa és Ázsia találkozásánál fekszik, a nagy jelentőséggel bíró Selyemútnak köszönhetően, mely évszázadokon át kanyargott ezen a tájon.

A kevés nedvesség és száradva fagyás évszázadokon át, rendkívül jól tartósította a megmaradt tárgyakat. Bár a Bowers három múmiát ismertet a kiállítással kapcsolatban, jelenleg csak kettő látható – a híres Xiaohe-i szépség (kb. Kr.e. 1800-1500), és egy kb. Kr. e. 8. századi csecsemő múmiája.

A harmadik múmiát, amit a kiállításon terveztek kiállítani, a Kr. e. 3-4. századbeli “Yingpani férfit”, végül túl sérülékenynek ítélték a Kínából az USA-ba szállításra, azonban kiállított ruházata és halotti maszkja az egykori nagy utazásokról és a Nyugat-Eurázsia művészet hatásairól tanúskodnak.

A “Yingpani férfit” 1995-ben találták meg, magassága több mint hat láb (182 cm), világos barna haja volt és görög-római mintázatú díszruha volt rajta. Egy nyaklánccal és egy római üvegtállal temették el, díszruházata alapján azt mondhatnánk, igazi világfi volt.

A Xiaohe-i szépség egyértelműen a kiállítás legfőbb vonzereje. Kiváló állapotban megmaradt 3800 éves múmia. Olyan jól megőrződött, hogy még látható hosszú vöröses haja, ajkai, orra, szempillái. Egyértelműen nem ázsiai, hanem európid volt, ami új színben világítja meg a Selyemút utazóit és településeinek lakóit. Ez a vidék sokkal sokszínűbb kultúrájú volt, mint azt a tudósok korábban gondolták.

A másik kiállított múmia, a Kr. e. 8. századból való csecsemő, aki piros halotti hálóba van csavarva, és kék sapkácska van rajta. A baba szemét kék kövek borítják, és orrába piros fonalat helyeztek. A sapkácska alól vöröses barna hajtincs kandikál elő. Ez a múmia egy másik érdekes történet, de nem szerepel annyit mint a Xiaohe-i szépség.

 

 
Baranta nyílt gyakorlati foglalkozások, előadások, bemutatók
A programok rendszerint a meghirdetett időpontok előtt egy héttel kerülnek pontosításra. Tájékozódni edzéseken, illetve a budapesti edzőktől lehet.
 
2011.11.
 

 

 
Szerves kultúra előadások

 
A legújabb Baranta közösség

harc

  A 111. baranta közösség
2010. szeptemberében alakult
Stuttgart városában
Kezdeményező:
Jablonkay Péter


 
Támogató ménesek


Aggteleki Nemzeti Park
Jósvafői Hucul Ménes

Dr. Magyar Gábor Hucul
és Kazak ménes

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!