Baranta Tradicionális Magyar Harcművészet
Kép galéria
 

  
 

 
Közhasznúsági jelentés
 
Link ajánló
 
További link címek
 
Nyári táborok érdeklődők számára
 
Cikkek
Cikkek : Kerüljük a műcsokoládét

Kerüljük a műcsokoládét

Két alapjaiban eléggé különböző kakaófajta létezik, melyek alá lényegében az összes további típust lehet kategorizálni: ezek a Criollo és a Foratero kakaók. A tisztán Criollo fajta főként Equadorban és Venezuelában honos. Magjai jobb minőségűek a Forastero típusokénál. Jellemzően finom, lágy aromájuk van és ezért ezeket használják a jobb minőségű csokoládék gyártáshoz. Azonban a Criollo mindössze 10%-át adja a kakaótermésnek, így a fennmaradó 90 %-ot a Forastero típusokból kell fedezni, melynek számtalan hibridje és variációja főként Nyugat-Afrikában honos. A boltokban döntően ennek a fajtának a vaniliával ízesített termékei kaphatók, amelynek inkább vanília, mint természetes csokoládéíze van. Így sajnos sokan nem is tudják, hogy milyen az igazi csokoládéíz.

Ha leveszünk a polcról egy csokoládéfigurát, és megnézzük a csomagoláson található összetételt, sok terméken olvashatjuk, hogy tejbevonó masszából készült. Mit is jelent ez? A bevonó masszában a kakaóvajat - amely a csokoládék összetételének felét alkotja - keményített növényi zsírral helyettesítik, ez legtöbbször pálmaolaj vagy kókuszolaj. Az összetételcsere folytán lényegesen alacsonyabb árfekvésben tud kikerülni a fogyasztókhoz. A bevonómasszát elsők között a Balaton szelet tetején és a linzerkarikán alkalmazták, napjainkra viszont már tömegesen elterjedt.


A valódi csoki egészséges!

A csoki igenis egészséges, állítják a tudósok. Mindezt vizsgálatokkal, tesztekkel és tudományos bizonyítékokkal is alátámasztották már. Mielőtt jobban beleásnánk magunkat ebbe a témába, illetve minden édesszájú hatalmas megkönnyebbüléssel nekilátna nassolni, nem árt tisztázni egy fontos dolgot: az adatok kizárólag a valódi csokoládé egészséges volta mellett szólnak!

A mindenféle adalékanyagokkal dúsított, kilúgozott kakaóport tartalmazó, abszolút kakaóvaj-mentes csokiutánzatok továbbra sem szerepelnek az ajánlott élelmiszerek listáján.

A csokoládé, mint annyi minden más, Amerikából került Európába. Tévhit, hogy a kakaóbabból készült ital az aztékok találmánya volt. A kakaófa terméséből először a maják készítettek főszeres italt, az ún. sokoatlot. A recept a mai ízlésnek kissé szokatlan, s cseppet sem hasonlít az általunk közkedvelt csoki ízéhez. A pörkölt, őrölt kakaóbabhoz vizet, kukoricalisztet, vaníliát és chilit adtak (cukrot nem!).

A maja kereskedők vitték el a kakaóbabot az aztékokhoz, akiktől később a hódítók ellesték a titkos receptet. Az aztékoknál ezt az italt isteni nedőnek tartották, s mivel meg voltak győződve róla, hogy a spanyolok vezetője, Cortez maga is isten, partotérésekor természetesen csokoládéitallal kínálták.

A spanyolok az italt saját ízlésüknek megfelelően kissé átformálták, az egyik fontos összetevőt, a chilit kihagyták belőle, helyette fahéjat és sok-sok cukrot adtak hozzá. A recept annyira titkos volt, hogy majdnem száz évig szigorúan őrizte a spanyol arisztokrácia. Sőt, a kakaóbab-kereskedelem 200 évig kizárólag a spanyolok monopóliuma volt.

A csoki hódító útja Európában

Európában a csokoládé-fogyasztás a 17-18. században kezdett elterjedni. A kiindulási pont Spanyolország. Hamar felfigyeltek rá a Vatikánban, majd pedig egész Olaszországban divatba jött.

A csokoládé európai elterjedésében kimagasló szerepe van egy hölgynek, pontosabban Ausztriai Annának, aki XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a receptet Spanyolországból Angliába. Itt azután annyira népszerő lett főúri körökben, hogy még a Francia Tudományos Akadémia is kiadta saját, mindmáig a legjobb ízhatást elérő csokoládéreceptjét. A forró csokoládé II. Károly uralkodása idején vált divatos itallá Angliában. Az első londoni csokoládézó, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg.

Igaz, hogy az első „csokigyárak" kolostorokban voltak, mégis komoly vallási viták kísérték az édesség elterjedését. A XVII. század elején a Mexikóban élő spanyol nemesek csokoládét vittek magukkal a templomba, hogy a hosszú és kissé unalmas misék alatt feltöltődjenek. Az állandó szürcsölés olyannyira zavarta a papokat, hogy Chiapas püspöke kizárta vallási közösségükből a csokifogyasztókat. A püspök nem sokkal ezután a drákói intézkedés után meghalt. Mérgezett csokoládét ivott...

Később felmerült a kérdés, vajon megszegi-e a böjtöt az, aki csokoládéital fogyasztő De végül mindenkit megnyugtató határozat született: XIII. Gergely pápa engedélyezte a fogyasztását böjti napokon is.

Hogyan készül

Az első „szilárd" csokoládét 1842-ben kezdte forgalmazni az angol Cadbury cég. A csokoládészeletet 1847-ben találták fel, s az első tejcsokit a svájci Nestlé fivérek kísérletezték ki1876-ban. A pralinékat először Belgiumban kezdték gyártani, ahol még ma is nagy hagyománya van a kézi gyártásnak.

De nézzük, hogyan is készül a valódi csokoládé! A szüret után a kakaószemeket először rothasztják (fermentálják), majd megszárítják és a gyárakba szállítják, ahol 140-150oC-on pörkölik, majd megőrlik. A masszát kisajtolják, végül előáll a zsíros kakaóvaj és a kakaópor. A hamisítatlan valódi csokiízt több mint 300 vegyület összhatása adja, de mégis minden csoki más íző. A nagy gyárak féltve őrzik saját receptjüket, de lényegében a csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keveréke. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsoki sőrített tej hozzáadásával készül, ha pedig a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle.

Jótékony hatásai

A csokoládé gyógyhatásával kezdettől fogva tisztában vagyunk, de csak napjainkban kezdik ezt tudományosan alátámasztani. Kiderült, hogy a csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, sőt ezek mennyisége jóval túlszárnyalja a vörösborban és egyes gyógyteákban találhatókét. Az étcsokoládéban még több antioxidáns van. Laboratóriumi körülmények között sikerült bebizonyítani, hogy a csokoládé csökkenti a vérben a káros koleszterin képződését, és szabályozza a vérlemezkék összecsapódását a vérben, ami a szívinfarktus egyik kiváltó oka. Sőt, a kakaóvaj, így a csokoládé is jelentős mennyiségő olajsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavakat, illetve sztearin- és palmitinsavat is tartalmaz, amely csökkentheti a véralvadást.

Ha letörtek vagyunk, akkor is segíthet a csokoládé, hiszen fenil-etil-amint tartalmaz. Ez az amfetaminokkal rokon vegyület növeli a vérnyomást és a vércukorszintet, egyszóval élénkít. A közhiedelemmel ellentétben nem jelentős a csokoládé koffeintartalma, kb. 800 grammnyi csokoládé elfogyasztásával vinnénk be szervezetünkbe annyi koffeint, mint egy kis csésze kávéval.

Az már közismert, hogy a csokoládé fokozza az ún. boldogsághormon kiválasztódását, ezért remek hangulatjavító szer. Nemrég azonban a Harvard Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a csokoládé meghosszabbítja az életet is. Szerintük a legjobb hatás akkor érhető el, ha havonta három tábla csokoládét fogyasztunk el. A felmérésben résztvevő 7841 férfit öt éven át tartották megfigyelés alatt, s végül megállapították, hogy a csokievők között harminchat százalékkal alacsonyabb volt az elhalálozási arány, mint azok között, akik nem fogyasztanak édességet. Sőt, egyesek szerint már a csoki illata is egészségjavító hatású, mivel pozitív gondolatokat ébreszt. Ezért aki fogyókúrás vagy egyéb okokból nem fogyaszthatja kedvenc csemegéjét, legalább szagolgassa néhány percig. (Ezzel kiválóan edzhető az önuralmunk is.)

Mindemellett a sok-sok kiváló tulajdonság mellett a csoki tartalmaz még hisztamint, szerotonint, triptofánt, tiramint és magnéziumot. Igaz, hogy ezekből más táplálékok jóval többet tartalmaznak, de hát hogyan is hasonlítható össze ízük a csokoládéval!ő

Napjaink legújabb táplálkozástudományi eredményei szerint lassan lekerülnek a tiltólistáról a szénhidrátok. Szinte naponta nyer bizonyítást, hogy az elhízásért nem a szénhidrátok, hanem a zsírok a felelősek, tehát a kövérebb emberek étrendjében sokkal több zsíros étel szerepel. Németországi vizsgálatok szerint a normál testtömegő személyek átlagosan 154 g édességet fogyasztanak naponta, az elhízottak 153 g-ot. Az édességekből naponta átlagosan 3,7 g zsír származik, ami jelentéktelen mennyiségnek mondható.

 

 

A "műtélapók" reneszánsza

Bizonyára sokan tapasztalták már azt a sokszor óriási különbséget, amely egy-egy csokoládéfigura ízében, állagában, illatában, küllemében tapasztalható. A húsvéti nyulak és télapók között akad nagyon olcsó (25-40 forintos) és meglehetősen drága (900-1200 forintos) példány is. Mi teszi őket ilyen különbözővé? Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke kifejtette, hogy alapvetően kétféle összetételű termék kerül napjainkban forgalomba. Az egyik a kakaóvajat tartalmazó, a másik a tejbevonóból (kakaós masszából) készült figura. Harminc évvel ezelőtt még nem volt bevonómasszás édesség, ez a fogyasztói társadalom terméke, és pusztán anyagi okok vezettek ahhoz a nyolcvanas évek derekán, hogy elkezdjék a "műtélapók" nagyüzemi gyártását.

 

Mi az a tejbevonó

Ha leveszünk a polcról egy csokoládéfigurát, és megnézzük a csomagoláson található összetételt, sok terméken olvashatjuk, hogy tejbevonó masszából készült. Mit is jelent ez? A bevonó masszában a kakaóvajat - amely a csokoládék összetételének felét alkotja - keményített növényi zsírral helyettesítik, ez legtöbbször pálmaolaj vagy kókuszolaj. Az összetételcsere folytán lényegesen alacsonyabb árfekvésben tud kikerülni a fogyasztókhoz. A bevonómasszát elsők között a Balaton szelet tetején és a linzerkarikán alkalmazták, napjainkra viszont már tömegesen elterjedt.

Valódi csokoládé

A csokoládé olyan termék, amely kakaómasszából, kakaóvajból, esetleg kakaóporból és cukorból készül. Legalább 35 százalék szárazanyagot tartalmaz, ebből 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó. Természetesen akadnak ettől eltérő arányokat mutató csokoládék, amelyekben magas (akár 80 százalék) a zsírmentes kakaópor aránya. Számos tulajdonságban viszont mindannyian megegyeznek: testhőmérsékleten olvadnak, zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat (magnézium, réz stb.) tartalmaznak, sejtvédő antioxidánsokban - flavonoidokban - bővelkednek, és koffeintartalmuknál fogva enyhe élénkítő hatást fejtenek ki. Méltán nevezi őket dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke gyógyszernek.

A prémium hungarikum

A minőségi szaloncukorról van szó, amely tradicionális magyar termék. A karácsonyfa szaloncukorral való díszítése ugyanis kizárólag Magyarországon alakult ki. Nevét onnan kapta, hogy kezdetben a vendégváró szobában állították fel a karácsonyfákat, melyeket krémes állagú, házi kötésű fondán cukorkával ékesítettek. A mai termékek nagy része rendkívül impozáns kiszerelésben, különleges ízekben kapható, mely az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vizsgálatai szerint jó vagy kiváló minőségű.

Fekete és fehér csokoládék rejtelmei

A fehér csokoládét kakaóvajból és cukorból készítik, kakaópor hozzáadása nélkül. Minél több a csokoládé kakaópor tartalma, annál feketébb. Sokan nem szeretik, mert kissé kesernyés íze van. Érdemes azonban kísérletet végezni: összehasonlítani különféle országok fekete csokiját, ugyanis nagy különbségek rejlenek köztük. Két helyről importálnak kakaóbabot Európába: Afrikából és Dél- Amerikából. Afrikában savas a termőföld, ezért a kakaóhoz több cukrot kell adni, hogy a kívánt ízt elérjék. A dél-amerikai kakaóporhoz viszont szinte alig kerül cukor. Ez a magyarázata annak, hogy miért más a svájci, mint a belga csokoládé. Fogyókúrázók és csokoládéfüggők! Jó hírünk van számotokra: kapható már olyan csoki, amelyben kevés a zsiradék (15-20%), viszont annál több a kakaópor (70-78%). Persze nem érdemes ebből sem sokat enni, maximum naponta 40 grammot lehet "bűnözni"!
Sajnos a legtöbb tejcsokoládéban rendkívül sok a zsír, mintegy 50%, ezért nem javasolt sokat majszolni belőle, még élsportolóknak sem. Azért nem, mert általában az energiát a szénhidrátból nyeri szervezetünk, különösen, ha magas intenzitású edzéseket végzünk. Az alacsony intenzitású, hosszan tartó edzések alatt nyerjük főleg zsírból az energiát, az viszont általában mindenkinek a szervezetében (bőr alatt, izomrostok között) bőséges raktárt képez - kivételt csak egyes hosszútávfutók jelentenek -, ezért fölösleges zsírt pótolni. Ha valaki azt gondolja, hogy jó dolog csokoládéval biztosítania magát edzés előtt, az téved. A zsír nehezen emészthető (sokáig marad a gyomorban), ezáltal a mozgás nehezebbé válhat. Másrészt a szervezet először mindig a szénhidrátot használja és csak legvégül a zsírt. Kiknek javasolt mégis csokival gátolni az eléhezést? Az egész napos kerékpártúrára készülő szabadidő sportolóknak.

100g csokoládé tápanyag, vitamin és ásványi anyag tartalma:

 

Csokoládé

Energia

536 kcal

Rost

0,4 g

Szénhidrát

57 g

Fehérje

8 g

Zsír

30,3 g

Nátrium

58 mg

Kálium

449 mg

Kalcium

220 mg

Magnézium

55 mg

Vas

1,4 mg

Cink

0,2 mg

Réz

0,3 mg

Foszfor

240 mg

B1-vitamin

185 mikrogramm

B2-vitamin

400 mikrogramm

B6-vitamin

635 mikrogramm

Biotin

3 mikrogramm

Pantoténsav

0,2 mg

Króm

6 mikrogramm

Koleszterin

30 mg

Hozzáadott cukor

48,8 g

Folsav

7 mikrogramm

Fehérje:zsír:szénhidrát

12:36:52

A fajták
Két alapjaiban eléggé különböző kakaófajta létezik, melyek alá lényegében az összes további típust lehet kategorizálni: ezek a Criollo és a Foratero kakaók. A tisztán Criollo fajta főként Equadorban és Venezuelában honos. Magjai jobb minőségűek a Forastero típusokénál. Jellemzően finom, lágy aromájuk van és ezért ezeket használják a jobb minőségű csokoládék gyártáshoz. Azonban a Criollo mindössze 10%-át adja a kakaótermésnek, így a fennmaradó 90 %-ot a Forastero típusokból kell fedezni, melynek számtalan hibridje és variációja főként Nyugat-Afrikában honos. A boltokban döntően ennek a fajtának a vaniliával ízesített termékei kaphatók, amelynek inkább vanília, mint természetes csokoládéíze van. Így sajnos sokan nem is tudják, hogy milyen az igazi csokoládéíz.

A szüret
Közvetlenül a szüret után, a gyümölcsöt lekezelik rothadás ellen. A fermentálás során akár a dzsungelben, akár a gyűjtőpontokon, a gyümölcs nyitott.

Fermentálás
A fermentálási eljárás meghatározó a termék minőségét illetően. Az eljárás termővidékenként és típusonként különbözik.

Szárítás
A fermentáció után a nyers kakaó még mindig túl sok vizet tartalmaz, kb 60%-ot. Ennek nagy részét el kell távolítani, ezért hatalmas felületeken terítik ki, és min egy hétig hagyják száradni. Ezek után minimális mennyiségű víz marad a kakaóban.

A kakaótermő vidékek
Mindannyian a z Egyenlítő közelségében fekszenek, a Térítők által határolt területen. Ezek a trópusi esőerdők magas páratartalmukkal, szélcsendes klímájukkal és állandó melegükkel biztosítják az ideális körülményeket a kakaócserjék számára. A legidősebb ültetvények Dél-Amerikában találhatók, ezért Mexikó, Venezuela és Equador tekinthető a kakaó őshazájának. Idővel a kakaótermesztés elterjedt Brazíliában és Nyugat-Afrikában is. Elefántcsontpart és Brazília ma a legtermelékenyebb kakaóforrások. Ghana régebben a legfontosabb kakaó termesztő volt, de ültetvényeinek elöregedése miatt veszít jelentőségéből. Őket követi Nigéria és Cameron. Dél-Kelet Ázsiában is termesztenek kakaót, de igen kicsi volument tudtak elérni.

Tárolás
Miután megérkezik Svájcba, az importált nyers kakaót minőségi ellenőrzésnek vetik alá. Amennyiben megfelel az elvárásoknak, betárolják

Tisztítás
A valódi feldolgozás megkezdése előtt a kakaót kefékkel megtisztítják. A tisztítás végén az összes eltávolított héjat, homokot, szárdarabokat, port vákuumos eljárással gyűjtik össze.

Pörkölés
Az alapvető pörkölés célja az aromák felszínre hozása. Az egész eljárás, mely alatt a levegő kb 3 m magasságig 130 °C, automatizáltan megy végbe.

Aprítás
A megpörkölt kakaóbabot a gépek közepes méretűre aprítják.

Osztályozás
Az őrlés előtt a tört kakaódarabokat lemérik és a receptek elvárásainak megfelelően osztályozzák. Minden csokoládégyár egyedi recept alapján elegyíti a különböző méretű és típusú kakaóbabokat.

Őrlés
A feltört kakaószemeket speciális őrlök között engedik át, amitől finom pasztává lapulnak. Az eljárás alatt a nagy nyomás miatt keletkezett hő hatására a kakaóbab kakaóvaj tartalmának mintegy 50%-a megolvad, így létrehozva egy folyékony keveréket. Az ezt követő hűtés során nyeri el a paszta állapotot.

Ennél a pontnál a feldolgozás kétfelé válik, de később egyesül újra. A kakaó paszta egy része hatalmas sajtolók közé kerül, amikkel kinyerik a kakaóvajat. A másik részt tovább osztályozzák és finomítják, mialatt hozzá adják a kakaóvajat.

A kakaóvaj
A kakaóvajnak fontos szerepe van nem csak minden receptben szereplő összetevőként, hanem mert ez adja a csokoládé finom állagát és fényét.

Kakaópor
Miután a kakaóvaj elhagyta a sajtolót, kakaó héjak maradnak hátra, melyek még mindig 10-20%-ban zsírt tartalmaznak. Ezeket újra összetörik, porrá őrlik és különböző feldolgozási szakaszokon megy át, hogy végül ebből legyen a kakaópor, melyet megiszunk.

Kakaópaszta, kakaóvaj, cukor és tej a csokoládé készítésének négy alapkelléke. Különböző receptek szerint adagolva őket a következő fő fajtákat kapjuk:

  • Csokoládé: kakaópaszta+kakaóvaj+cukor
  • Tejcsokoládé: kakaópaszta+kakaóvaj+cukor+tej
  • Fehér csokoládé: kakaóvaj+cukor+tej

Dagasztás
Például a tejcsokoládénál a kakaómassza, a kakaóvaj, a tej, a cukor és az ízesítők (mint a vanília) egy mixerbe kerülnek, ahol összedagasztják őket.

Préselés
A prés típusától függően 3-5 acél henger áll ellenkező irányban. Nagy nyomással 30 mikronos szemcsékre zúzzák a kakaót. (1 mikron a milliméter ezred része)

Conching
A Lindt egyik legendás csokoládé mestere, Rodolphe Lindt találta fel magát a conching eljárást ( a spanyol concha-kagyló szóból) A több napos eljárás alatt 100-1000 kg csokoládémasszát 80 °C-ra melegítik, majd folyamatos keverés mellett kakaóvajat és lecitint adnak hozzá. Ezzel a keserű íz végképp megszűnik és a csokoládé lágy, finoman olvadó lesz.

Hőkezelés
A formázás előtt a csokoládémasszát 50 °C-ra melegítik, majd lehűtik 30 °C körüli hőmérsékletűre, terméktől függően.

 

 

 
Baranta nyílt gyakorlati foglalkozások, előadások, bemutatók
A programok rendszerint a meghirdetett időpontok előtt egy héttel kerülnek pontosításra. Tájékozódni edzéseken, illetve a budapesti edzőktől lehet.
 
2011.11.
 

 

 
Szerves kultúra előadások

 
A legújabb Baranta közösség

harc

  A 111. baranta közösség
2010. szeptemberében alakult
Stuttgart városában
Kezdeményező:
Jablonkay Péter


 
Támogató ménesek


Aggteleki Nemzeti Park
Jósvafői Hucul Ménes

Dr. Magyar Gábor Hucul
és Kazak ménes

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!