Baranta Tradicionális Magyar Harcművészet
Kép galéria
 

  
 

 
Közhasznúsági jelentés
 
Link ajánló
 
További link címek
 
Nyári táborok érdeklődők számára
 
Cikkek
Cikkek : Ünneplő harcos magyarok

Ünneplő harcos magyarok

A magyar műveltség több évszázadokon keresztül tartotta meg a népet és a nemzetet nehéz időszakaiban. A megmaradást segítő műveltség fontos eleme volt a magyar harci kultúra és a hozzá tartozó magyar vitézség eszménye. A két világháború között négy magyar katonatiszt, a rendszerváltás után pedig a Baranta mozgalom kezdte el a történelmi és népi testkultúra elemeinek összegyűjtését és oktatását. Az elmúlt évtizedek alatt a Baranta egy több mint száz közösségből álló szervezetté nőtte ki magát, ahol hat országban, köztük Magyarországon is, mintegy 2500 fő foglalkozik a műveltség egyéb elemeihez szorosan kötődő filozófia és fegyveres gyakorlat megismerésével.

Vasárnap, Kecskeméten a Messzi István sportcsarnokban közös bemutató és versenygálával ünnepelték meg a magyarországi újjáéledés húszéves évfordulóját.

Az egész napos rendezvény keretében délelőtt a Kecskemét környezetében megtalálható iskolák és érdeklődő fiatalok részére biztosítottak lehetőséget arra, hogy találkozzanak a környezetükben fellelhető harcművészeti stílusokkal. Reményeik szerint ez a “toborzó” hozzásegíti az egyesületeket ahhoz, hogy bővítsék az edzésekre járók körét és segít abban, hogy egyre több fiatal válassza az önmegismerés harcosabb, küzdelmesebb útját.

A délutáni megnyitó után kezdődött a Harcos Magyarok Gálaműsora, a 12 stílus legjobbjainak bemutató gálája. Ezt követte a Balassi Kupa Baranta szablyavívó, a Netrax Kupa Baranta-Böllön földharc és az Attila Nagykirály Kupa - Baranta pá


Ünneplő „harcos” magyarok

 

2011. február 13.-án Kecskemét egy csodálatos rendezvénynek adott helyet.

Vukics Ferencet, a rendezvény főszervezőjét kérdezem:

 

 

Mi volt a rendezvény pontos címe, célja, apropója?

 

Az elmúlt évtizedekben rengeteg munkát és feladatot végzett el a Baranta Mozgalom. Megtanultunk “kicsiből-nagyot” alkotni. A sok tennivaló közben arra döbbentünk rá, hogy önmagunkkal szinte egyáltalán nem foglalkoztunk. Egy közösség életében pedig nemcsak a külvilággal való együttműködés a fontos, hanem a belső erő, a rend és ünnepek összhangja is. Rájöttünk arra, hogy ideje “megünnepelni” magunkat, egy kicsit megemlékezni arról, hogy honnan kezdtük és hova sikerült eljutnunk. Talán a visszatekintés erőt is ad majd az előttünk álló még nagyobb feladatok megvalósításához. A Baranta a magyarországi harcművészeti társadalom szerves része, ezért is hívtuk a stílusok követőit Kecskemétre, hogy velünk közösen ünnepeljék meg a Baranta mozgalom születésnapját.

A rendezvény apropóját néhány évforduló összecsengése adta.

A két világháború között négy magyar katonatiszt, a rendszerváltás után pedig a Baranta mozgalom kezdte el a történelmi és népi testkultúra elemeinek összegyűjtését és oktatását. Több mint hetven évvel ezelőtt került megrendezésre a jogelődök legnagyobb nyilvánosságot kapott bemutatója Rómában.

Húsz évvel ezelőtt kezdődött a kutatómunka újrakezdése. Tizenöt évvel ezelőtt alakult az első csapat a Ludovika Akadémia jogutódjaként működő szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán. Az elmúlt évtizedek alatt a Baranta egy több mint száz közösségből álló szervezetté nőtte ki magát, ahol hat országban (Magyarország, Erdély, Felvidék, Délvidék, Németország, Svájc) mintegy 2500 fő foglalkozik a műveltség egyéb elemeihez szorosan kötődő filozófia és fegyveres gyakorlat megismerésével.

Az évfordulók kapcsán a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége és a Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége HARCOS MAGYAROK elnevezéssel közös bemutató és versenygálát szervezett 2011.02.13-án, Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban.

A nagyszabású rendezvényen közel 1500 néző előtt zajlottak az események.

Hitvallásunk szerint bármilyen stílussal is foglalkozunk, összeköt bennünket elődeink öröksége, a küzdelem élménye, a világ és önmagunk megismerésére törekvő életszemlélet.

 

Kik vehettek, vettek részt rajta?

 

Délelőtt tíz Kecskemét környéki stílus 160 fiatalja tartotta harcművészeti "sportágválasztóját", ahol a bemutató foglalkozásokon közvetlen közelről lehetett megtapasztalni az edzések hangulatát.

13.00-tól az erdélyi, felvidéki, délvidéki baranta egyesületek bemutatói következtek. 15.00-tól színészek, énekesek, zenészek köszöntötték az ünnepi gála nézőit. A megnyitóünnepségen Mák Kornél Kecskemét alpolgármestere- megköszönve a szervezők és a résztvevők munkáját- ígéretet tett arra, hogy a város a következő évben is segíteni fogja a hagyományteremtő szándékkal létrejött rendezvényt. A barantások köszöntötték az alapító tagokat, az egykori magyar bajnokokat, valamint tiszteletbeli fokozatokat adtak át azoknak a mestereknek, akik kívülről segítették a baranta népszerűsítését és szakmai fejlődését. Tiszteletbeli oktur fokozatot kapott Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége elnöke Kalmár Árpád mester, a szövetség alelnöke Várszegi Rudolf, a szövetség titkára Serflek József, valamint Hernádi Zoltán, Tarr József, Joháczi József és Kassai Lajos mester. A bemutatógálán a szép számú közönség Aikido, Nanbudo, Kyokushin karate, Zen Bu kan Kempo, Safed Kamal, Kempo, Shinkendo, Okinawa Kobudo, Ninjutsu, Thai Box, Taekwondo, Shorin-Ryu karate, Shaolin Kung Fu bemutatókat tekinthetett meg. A bemutatógála zárásaként a Baranta válogatott budapesti, dunaszerdahelyi, biatorbágyi tagjai köszöntötték látványos bemutatóval, később több száz fős csatajelenettel saját stílusukat.

 

Rengeteg díjat láttam sorakozni a rendezői asztalon, egyik szebb volt, mint a másik, és ami nekem nagyon tetszett és külön felfigyeltem rá, az a sok értékes könyv. Ennek is volt üzenete, vagy csak véletlenül alakult így?

 

A Teremtőnek hála segítségben nem volt hiány és sikerült alkalmazni a régi, magyar összefogásra épülő receptet. A közel egy mázsányi irodalmat nem nehezéknek szántuk. A könyveket a Püski Masszi Könyvesház, a Püski Kiadó, a Kapu Kiadó, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtörténelem Tanszéke, a Magyar Hadtudományi Társaság és a Magyar Konzervatív Alapítvány bocsátotta rendelkezésünkre. A barantásokat szerencsére foglalkoztatja a történelem, az irodalom, a filozófia is. Azt kell mondanom, hogy a csillogó kupák mellett a könyvek biztosították, hogy a magyar szellem is legalább annyira csillogó legyen.

 

A Zrínyi Baranta bemutatója fergeteges volt. Én már sok bemutatót láttam, de összeszedettségben, felépítettségében, a sportcsarnoki zárt hely korlátozott keretei között szinte hihetetlen volt, amit láthattunk. S ami igazán meglepett, az pontosan egy Tőled eredő jelenet volt, amikor az üveg borral „megkínálnak” küzdelem közben, Te elfogadod, megkóstolod, majd „holtan” esel össze. Ebben az a humor, az a játék, amit belecsempésztetek, lenyűgözte az egész közönséget. Ez is megengedett a barantában, ez a játék?

 

A barantában a teljességre törekvő magyar embert keressük. A tudás, az erkölcs, a fegyelem mellett állandóan ott kell lennie a nyitottságot biztosító humornak is. Ha nem éreznénk jól magunkat barantázás közben, akkor elég nehéz lenne évtizedeket eltölteni benne. Aki nem tudja magát elengedni, aki állandóan feszült, görcsös, az nem tud komoly eredményeket elérni. Mi pedig azt céloztuk meg, hogy olyan színvonalra emeljük a Barantát, hogy egyre többen csatlakozzanak a közösségeinkhez. Komolyan gondolom, hogy kitartó és következetes munkával a Barantának nemcsak idehaza és a magyarok lakta területeken kell “győzedelmeskednie”. Ahogy a '70-es, '80 években a keleti irányzatok és filozófiák óriási sikereket értek el a nyugati fiatalok körében, úgy gondolom, hogy a magyar műveltség és az azt közvetítő Baranta Mozgalom legalább ilyen sikereket érhet el. Persze sokat készültünk a bemutatóra. Azóta végignéztük a felvételek egy részét és a szakmai közönség is – némi túlzó lelkesedéssel mondva- “leesett állal” figyelte a történéseket. Teljesen emberi reakció volt. Mi pedig büszkék voltunk rá.

 

Többször hangsúlyoztad, hogy „magyar emberek, ne feledjétek…” Miért?

 

Az emberek közül sokan úgy gondolják, hogy az életük csak a sajátjuk. Nem “0” pontról indul az életünk. Előttünk rengeteget szántottak, vetettek, hittek, tanultak. Ezeknek az értékeknek vagyunk mi a következményei. Az elődök elfogadása, összegyűjtött tudása, tisztelete nélkül önmagunk és a jövő ellenségeivé válunk.

 

Magyarok asztalát is terítettek a rendezvény végén. Nekem ez már megszokott, de hogyan fogadták a vendégek?

Ünnep terített asztal nélkül, áldás nélkül nem illeszthető bele a magyar ember lelkébe. Szerettük volna megakadályozni a manapság jellemző, rendezvények utáni gyors szétszéledést. Az ünnepnek kell lenni egy rögzített és egy szabad elemének. Meg kell őrizni az egyensúlyt. Nem elég az embereket összegyűjteni, le is kell ültetni egymás mellé, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Minél több barátság és szövetség köttetik, annál életképesebb társadalom jön létre.

 

Hogyan tovább? Mik a céljaitok, mik a terveid?

 

A következő hétvégén a Kung Fu magyar bajnokság döntői előtt lépnek fel a legények Törökszentmiklóson. A Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége áprilisban rendezi szokásos éves rendezvényét, majd ismét a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetségével együtt közösen szervezi meg augusztus közepén a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán /a Magyarok Országos Gyűlésén/ a Harcos Magyarok rendezvénysorozat következő gáláját. Tavaly több mint négyezer ember köszöntötte a szabadtéri rendezvényen bemutatkozó harcművészeket, reméljük, idén sem lesznek kevesebben. Ebben a tanévben 17 új csapat alakult. Ha minden igaz tavasszal indul Beregszászon a baranta oktatása. Megyünk Svédországba, Németországba, Svájcba és Japánba is. Budapesten szeretnénk minden kerületben csapatot és le szeretnénk zárni a sportoktatói képzés szakmai munkáját is. Szeretnénk egy támogatói kört felépíteni a Baranta köré, hogy a megnövekedett feladatokat el tudjuk végezni. Dolgozunk...A tétlen kezeknek “úgyis “ az ördög ad munkát.

 

Kívánom, hogy a Teremtő Isten segítse munkátokat, és vihessétek a magyarok büszke hírét széles e világba.

 

Udvarhelyi Róza

 
Baranta nyílt gyakorlati foglalkozások, előadások, bemutatók
A programok rendszerint a meghirdetett időpontok előtt egy héttel kerülnek pontosításra. Tájékozódni edzéseken, illetve a budapesti edzőktől lehet.
 
2011.11.
 

 

 
Szerves kultúra előadások

 
A legújabb Baranta közösség

harc

  A 111. baranta közösség
2010. szeptemberében alakult
Stuttgart városában
Kezdeményező:
Jablonkay Péter


 
Támogató ménesek


Aggteleki Nemzeti Park
Jósvafői Hucul Ménes

Dr. Magyar Gábor Hucul
és Kazak ménes

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints